Cretta [Krette]

Puicher s'Kˇttlarsch Haus / Stol

Cretta Village - slopes overlooking the historical center

Class Type A.1^B.1

Date: second quarter of of 19th Century

Catalog 14.04

The Puicher s'Kˇttlarsch House complex is an interesting example of a simple-plan house with an adjoining stable/hay-loft that can be dated to the second quarter of the 19th century.

The corridor (labe) crosses the building from East to West, along the northern wall of the residence, which borders with the hay-loft. A peculiarity of this building is the asymmetrical layout of the rooms, with the SW room significantly smaller than the SE one. This difference can be also observed from the fašade, from which the beam heads of the partition wall protrude.

Another peculiarity is the 'breaking' of the canon of the simple-plan house through the creation of a bedroom equipped with independent vaulted stove in the NW quadrant of the first floor, which reduces the usable space of the adjacent stable (NE). This room has a wooden relief with the Eucharistic monogram "I(esus) H(ominum) S(alvator)" on the ceiling and a door, painted with a flower motive, which carries the date of 1863.

The front rooms of the house are organized in the following way: on the first floor, the kitchen (k¨chl) with a fireplace (hiŔrt, or ˇffnsvÓir) and poles attached to the ceiling, used to hang the food when the kitchen was used as a smoke-room (Ŕisn); and the living room (kh˛Ütibe) with the large vaulted masonry stove (ˇuvn), stoked through a special opening in the corridor (ˇuvnl˛ch). The living room is the bigger of the two rooms, located in the SE corner. The kitchen is the smaller room, located in the SW corner. The kitchen also leads to a cellar dug in the ground through a trap-door. The second floor is accessible through a traditional staircase located in the corridor; it contains a bedroom (k˛mm(e)rn) (the bigger room on the SE corner) and a small room (kŔmm(e)rle) used as a shop for manual work related to the agricultural-forestal-pastoral activities (lesser room on the SW corner).

The balcony runs on all the three sides (frontal and lateral) of the second floor and has a small toilet equipped with the usual drainpipe on the Eastern side.

The roof is still covered by the original coat of larch-wood shingles.

In 1995, the City of Sappada acquired the complex and renovated it according to strict criteria for conservation and philological restoration. Today the building hosts the Museum of Agricultural Life and Culture.